10 KASIM AÇIKLAMALI ATATÜRK İLKELERİ

Unknown | 02:11 | 0 yorum


 ATATÜRK İLKELERİ


Atatürk'ün dünya görüşünü oluşturan temel inançlarına Atatürk ilkeleri denir. Atatürk ilkelerini oluşturan altı ilke bir bütün olarak Türk inkılabının temelini oluşturur.

1.      CUMHURİYETÇİLİK

Siyasi bir rejim olarak cumhuriyet, halka dayanan, gücünü halktan alan bir devlet şeklini ifade eder. Dolayısı ile iktidarın millete ait olduğu bir sistemdir. Bu sebeple cumhuriyette egemenlik bir kişi veya zümreye değil, toplumun bütün kesimlerine aittir.

Atatürk “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözüyle Cumhuriyet yönetimini kastetmiştir. Bu amaçla saltanat yönetimini kaldırarak 29 Ekim 1923'te Cumhuriyeti ilan etmiştir. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte, Türk milleti kendini yönetme hakkını elde etmiştir. Ulus kendini yönetme hakkını ve yetkisini belirli süreler için seçtiği temsilcileri aracılığıyla kullanır. Seçilen temsilciler millet adına kanun çıkarır ve uygular. Halkın temsilcileri Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni oluşturur. Ülkeyi bu meclis yönetir ve denetler.

2.      HALKÇILIK

Halk, toplumda yaşayan vatandaşların bütünüdür. Halkçılık ise; halkın, halk tarafından halk, için idaresidir. Yani halkın, kendi kendisini demokratik esaslara uygun olarak yönetmesidir. Bu anlamda halkçılık, cumhuriyetçilik ve milliyetçiliğin tabii bir sonucudur.

Halkçılığın halk yönetimi, eşitlik, iki önemli unsuru vardır. Bu anlamda hakçılık vatandaşlar arasında hiçbir fark ve ayrım gözetmemek, toplum içinde ayrıcalık kabul etmemektir. Türkiye de halkçılık tüm Türk halkının aynı haklara sahip olması ve kanunlar önünde eşit olması manasına gelir. Halkçılık ilkesi halkımızın sosyal, kültürel, ekonomik yönden gelişip güçlenmesini amaçlar.

3.      LAİKLİK

Laiklik, klasik manada din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. Din ve devlet işlerinin birlikte yürütülmesi yurdumuza uzun süre yeniliklerin girmesini engellemiştir. Atatürk bu yüzdendir ki laiklik ilkesini benimseyerek, din ve devlet işlerini birbirinden ayırdı. İnsanların dini inançlarında, ibadetlerinde serbest olduğunu belirtti.

 

4.      DEVLETÇİLİK

Atatürk sosyal, kültürel, ekonomik alanda kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi için devletin büyük masraflar isteyen konularda öncülük etmesi gerektiği görüşündeydi. Devletçilik ilkesi Milletin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için sanayi ve ekonomik alanda devletin yatırım yapmasını öngörür.

Atatürk’e göre devletçilik Türkiye’nin ihtiyaçlarından doğmuş Türkiye’ye has bir sistemdir. O, devletçiliği tamamıyla demokrasi ve hürriyet rejimi içerisinde değerlendirmiş, devletin iktisadi sahada rehberliğini ön planda tutmuştur. Devleti ekonomik hayatı destekleyen bir güç olarak düşünmüş ve devletin bizzat ekonomik faaliyetlerde bulunmasını istemiştir.

Atatürk bunu şu sözleriyle açıklamıştır: “Devlet, ferdin yerine geçmemelidir. Devlet özellik gösteren bir işi üzerine alabilir; ancak devlet ve fert birbirine karşı değil birbirinin tamamlayıcısıdır.”

5.      MİLLİYETÇİLİK

Milliyetçilik, millet ile milleti oluşturan unsurlara veya değerlere olan bağlığı ifade eder. Milliyetçilik kültür, düşünce ve tarih birliği temeline dayanır. Ulusal Kurtuluş Savaşımızın da çıkış noktasını Atatürk’ün Milliyetçilik ilkesi oluşturur.

 Atatürk milliyetçiliği, hürriyete ve insan şahsiyetine değer verir ve eşitlik fikrine dayanır. Atatürk milliyetçiliği dünyada yaşayan tüm milletlere değer verir; ancak onların en üstünde yine yüce Türk Milletini görür. Milliyetçilik toplumda yaşayan tüm bireylerinin keder ve sevinçte bir ve beraber olmasını amaçlar.

Atatürk Milliyetçilik ilkesini şöyle açıklar: “Bize milliyetçi derler, fakat biz öyle bir milliyetçiyiz ki,bizimle işbirliği eden bütün milletlere hürmet ve riayet ederiz. Bizim milliyetçiliğimiz bencil ve mağrurane milliyetçilik değildir.”

6.      İNKILAPÇILIK

İnkılap ; ileriye, daha iyiye doğru yapılan köklü değişikliklerdir. Atatürk’ün inkılapçılık ilkesinin temelinde Türk Milletini, Dünya kültür ve medeniyet seviyesine çıkarma düşüncesi vardır.

Atatürk’e göre; Türk inkılabının amacı: “Türk milletini son asırlarda geri bırakmış olan müesseseleri yıkarak yerine, milleti en yüksek medeni icaplara ilerlemesini temin edecek yeni müesseseler koymaktır.”

Atatürk ilkelerinin temelinde; milli egemenlik, milli bağımsızlık, Milli birlik ve beraberlik, ülke bütünlüğü, yurtta sulh cihan da sulh, bilimsellik ve akılcılık, çağdaşlaşma,batılılaşma ve insanlık sevgisi  kavramları vardır.

Gelişmiş ve çağdaş bir Türkiye’ye, Atatürk ilke ve inkılaplarını kavrayıp ve etkin şekilde kullanarak ulaşabiliriz. 

 Son olarak konuşmamı ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüyle bitiriyorum: “Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim düşüncelerimi, benim duygularımı  anlıyorsanız ve uyguluyorsanız beni görüyorsunuz demektir.”

                                              

Category: ,

About GalleryBloggerTemplates.com:
GalleryBloggerTemplates.com is Free Blogger Templates Gallery. We provide Blogger templates for free. You can find about tutorials, blogger hacks, SEO optimization, tips and tricks here!

0 yorum